Lliurament dels II Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva ha entregat aquest divendres 21 d’octubre els II Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva, en un acte que ha tingut lloc a la Casa de Cultura amb la presència de l’alcalde Roger Cerdà.

En total s’han atorgat huit premis entre els comerços que han participat d’aquesta iniciativa, amb una inversió municipal de 4.000 euros. L’acció té com a finalitat potenciar, valorar i guardonar l’ús de la llengua pròpia en els establiments comercials i es tracta d’una iniciativa que compta amb la col·laboració de la Diputació de València.

El primer premi, dotat amb 650 euros, ha recaigut en la Llibreria La Costera, mentre que el segon premi ha sigut per a L’Horta de Carlampio (620) i el tercer per al Centre Dental Moscardó (580). El quart premi ha sigut per a l’acadèmia Rytmus Xàtiva (530) i el cinquè per a Moscardó Golocash (480). La resta de negocis premiats han sigut La Senda del Corredor (6é, 430 euros), Confeccions Esplugues (7é, 380 euros) i Segle XVIII (8é, 330 euros).

Per a valorar aquests premis s’ha tingut en compte la retolació (interior i exterior) i el material imprès de l’establiment (cartes i menús diaris, bosses comercials, factures i albarans, fullets comercials i publicitaris, etiquetatge, adhesius i embolcalls, publicitat en mitjans de comunicació o associacions, etc.).

Cal tindre en compte que les empreses premiades en la convocatòria de l’any 2021 no podien presentar-se a aquesta segona edició del premi, organitzat per l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la regidoria de Política Lingüística amb la col·laboració de la Diputació de València.

«La intenció de l’Ajuntament és seguir promovent aquesta iniciativa en els propers anys, per la qual cosa animem als comerciants a emprar el valencià en els seus locals» ha manifestat l’alcalde, Roger Cerdà, que ha incidit en el fet que «la iniciativa pretén valorar i estimular l’ús del valencià en el sector comercial de la nostra ciutat».

Hi col·labora:

"Regala en valencià"

L’Ajuntament de Xàtiva ha preparat a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la regidoria de Política Lingüística, una nova campanya de promoció del valencià en el comerç, la qual porta per nom «Regala en valencià».

La iniciativa consisteix en el repartiment pels comerços de la ciutat d’unes carpetes amb etiquetes adhesives per a apegar en els papers d’embolicar els regals o els obsequis. En total es posaran en circulació més de 50.000 etiquetes amb la finalitat de promoure i difondre el valencià en el sector comercial i entre la seua clientela. Les etiquetes contenen cinc models de frases per a dinamitzar socialment en valencià: «Espere que t’agrade», «Felicitats», «Bon Nadal», «T’estime» i «Amb molt d’afecte».

La distribució de les carpetes s’ha fet mitjançant la col·laboració de les associacions empresarials Adexa i Xàcex. Aquestes associacions han distribuït les carpetes entre els seus comerços associats, tot i que els establiments que no estiguen associats a cap d’aquestes dues associacions poden posar-se en contacte amb qualsevol d’elles per a passar a arreplegar la seua carpeta fins al 6 de novembre, ja que a partir del 7 de novembre, en cas de sobrar carpetes, se sortejaran entre tots els comerços que hagen passat a arreplegar el material.

«Aquesta campanya és una magnífica iniciativa per a estimular la presència del valencià en les activitats comercials, i a més, ens dona l’oportunitat de rebre un regal amb unes frases molt boniques en la nostra llengua», ha expressat la regidora de Política Lingüística Mariola Sanchis.

Hi col·labora:

"Va de monstres"

La regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Xàtiva, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, ha preparat la campanya «Va de monstres» per tal de promoure el valencià entre l’alumnat de Primària dels centres educatius.

Es tracta d’una iniciativa de dinamització lingüística que consisteix en el repartiment per les escoles d’una baralla de cartes per a conèixer els personatges de por valencians i per a practicar i aprendre valencià mentre es juga.

S’han repartit un total de cinc jocs de cartes i cinc cartells per escola, perquè estiguen a disposició del col·lectiu de mestres del centre i poder així emprar-los a l’aula quan ho consideren oportú.

«Hem aprofitat la proximitat de la festivitat de Tots Sants per dur a terme aquesta proposta perquè pensem que és un bon moment per a que els infants coneguen els personatges de por que formen part de la nostra tradició cultural mentre practiquen i juguen en valencià», ha manifestat la regidora de Política Lingüística Mariola Sanchis.

Hi col·labora:

Llig en valencià

L’Ajuntament de Xàtiva ha posat en marxa, a través de la regidoria de Política Lingüística i en col·laboració amb la Biblioteca, una campanya de dinamització lingüística que s’anomena «Llig en valencià» i que es posarà en marxa el proper dilluns 26 de setembre, Dia Europeu de les Llengües.

La iniciativa, que podran gaudir tant les persones usuàries de la Biblioteca Infantil com de la Biblioteca d’Adults, té com a objectiu la potenciació de la lectura de llibres en valencià i consisteix en l’obsequi d’una bossa de cotó ecològic a tota persona que s’emporte en préstec un o més llibres en valencià. La bossa compta amb la imatge de Felip Vé cap per avall formada amb paraules característiques del valencià de Xàtiva, a manera de cal·ligrama.

La imatge, dissenyada per Lola Terreta, està composta per nombroses paraules i expressions característiques del valencià de Xàtiva que dibuixen la figura cap per avall de Felip Vé, i entre les quals podem trobar termes com «socarrats», «arnadí», «cosconelles», «trapatroles», «balòstia», «derringlat», «caramull», «enrossinar-se», «la fira» o «el castell».

Per a la regidora de Política Lingüística i Biblioteca Mariola Sanchis, «aquesta iniciativa és una magnífica proposta ja que promou la lectura de llibres i alhora potencia el valencià mitjançant una imatge icònica que forma part del nostre referent cultural».

Hi col·labora:

II Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva

(Període de presentació de sol·licituds i documentació: del 29 de juny al 12 de juliol (tots dos inclosos))

L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la Regidoria de Política Lingüística, i amb la col·laboració de la Diputació de València, els II Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva per tal de potenciar, valorar i guardonar l’ús de la llengua pròpia en els establiments comercials de Xàtiva.

Aquest concurs té una dotació pressupostària de 4.000 euros i s’atorguen un total de 8 premis que oscil·len entre els 650 euros per al primer premi i els 330 euros per al huité premi.

Hi ha una única modalitat de premi, referent a la retolació i el material imprés, en la qual es valorarà tant la retolació exterior, interior i dels vehicles d’empresa, com el material imprés en cartes i menús diaris, bosses comercials, factures i albarans, fullets comercials i publicitaris, etiquetatge i adhesius o publicitat en premsa, llibrets de falla o associacions entre d’altres.

A aquest concurs es pot presentar qualsevol comerç, empresa i servei que desenvolupe la seua activitat en un establiment ubicat a Xàtiva; tant persones físiques com jurídiques. Només es pot presentar una sol·licitud per persona física o jurídica, i per a un únic establiment. Les empreses premiades en la convocatòria de l’any 2021 no poden presentar-se a aquesta edició.

El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de l’extracte d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província de València (del 29 de juny al 12 de juliol (tots dos inclosos)).

Cal tindre en compte que la sol·licitud i la presentació de la documentació necessària s’haurà de fer exclusivament per via telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.

Entre la documentació a presentar destaquen un dossier explicatiu amb els mèrits al·legats que incloga fotos i dades dels aspectes que es pretén que es valoren, fotocòpia del NIF de l’establiment o del DNI en cas d’autònoms, i certificat d’entitat financera o de banca electrònica del número de compte en què es vol que s’ingresse el premi.

En l’enllaç següent podeu descarregar-vos les bases dels II Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva:

Cliqueu ací per a descarregar-vos les bases

Hi col·labora:

Campanya de promoció del valencià en el període de rebaixes

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià ha dut a terme, abans del període de rebaixes, una iniciativa per a promoure el valencià en el comerç local de Xàtiva. La iniciativa ha consistit en el repartiment de cartells de rebaixes i de descomptes, així com també d’etiquetes amb el text «abans» i «ara» en les quals es pot marcar el preu anterior (abans) i el preu rebaixat (ara). La campanya té com a finalitat afavorir la visibilitat i la presència del valencià en les relacions comercials. Aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració de les associacions de comerciants Adexa i Xàcex, que han sigut les encarregades de repartir el material entre els comerços que tenen associats i també de repartir-lo a aquells comerços no associats que s’acosten a les seues seus a arreplegar el material.

Hi col·labora:

En valencià és més dolç

L’Ajuntament de Xàtiva ha dut a terme, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la Regidoria de Política Lingüística, la campanya «En valencià és més dolç», amb la qual es posaran en circulació més de 170.000 sobres de sucre personalitzats per tota Xàtiva.

Es tracta d’una campanya de promoció lingüística que consisteix en el repartiment de caixes amb sobres de sucre personalitzats amb frases fetes, refranys i aforismes valencians entre els establiments hostalers de Xàtiva que compten amb servei de cafés. La campanya es va presentar el dia 1 de juny.

Aquesta acció es realitza mitjançant la col·laboració de les associacions empresarials Ahoxa, Adexa, Gent del Mercat i Xàcex, que han estat les encarregades de distribuir les caixes entre els seus associats i també en disposen per a negocis que no formen part de cap associació. Els establiments hostalers amb serveis de cafés que no estiguen associats poden posar-se en contacte amb qualsevol d’aquestes associacions per a passar a arreplegar la seua caixa fins el proper 14 de juny, ja que el dia 15 es sortejaran les caixes restants entre els diferents associats.

Cada caixa conté un total de 1.000 sobres de sucre amb frases fetes, refranys i aforismes valencians com ara «A la taula i al llit al primer crit», «Li diu el mort al degollat: «Qui t’ha fet eixe forat?»» o «No digues blat fins que no el tingues al sac i ben lligat». Aprofitant l’Any Fuster també es podran trobar diferents aforismes de l’escriptor i intel·lectual valencià com ara: «No faces de la teua ignorància un argument», «Les persones felices no tenen memòria» o «Forma part d’una bona educació saber en quines ocasions cal ser maleducats». En total hi ha 18 textos diferents entre frases, refranys i aforismes.

«Aquesta campanya és una nova i magnífica iniciativa de foment de la nostra llengua i de la nostra cultura en l’àmbit social, en aquest cas entre el sector de l’hostaleria; una campanya que ens permetrà endolcir Xàtiva i els seus veïns i veïnes», ha manifestat la regidora de Política Lingüística Mariola Sanchis.

Hi col·labora:

Cinema en Valencià per a Escolars

L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la regidoria de Política Lingüística, la campanya «Cinema en Valencià per a Escolars» que es du a terme els dies 11 i 12 de maig de 2002.

En concret es projectaran dues pel·lícules adreçades a determinats nivells educatius. Per a l’alumnat del 2n cicle de Primària (3r i 4t de Primària) la pel·lícula «Mirai, la meva germana petita», mentre que per a l’alumnat de 3r cicle de Primària (5é i 6é de Primària) el film «El meu germà persegueix dinosaures».

La iniciativa té com a finalitat promoure entre els escolars de Xàtiva la visualització de pel·lícules cinematogràfiques en valencià que aporten diversió i valors socials positius.

En total vora 700 alumnes han confirmat la participació en aquesta iniciativa, procedents dels centres educatius Jacinto Castañeda, Nuestra Señora de la Seo, la Immaculada, Pla de la Mesquita i Taquígraf Martí.

Hi col·labora:

Tallers de Doblatge en Valencià per a Escolars

L’Ajuntament de Xàtiva, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, ha dut una terme la iniciativa «Tallers de Doblatge en Valencià per a Escolars».

Es tracta d’una iniciativa que té com a finalitat que l’alumnat siga protagonista d’una sessió de doblatge en la qual puguen doblar al valencià fragments de pel·lícules i de dibuixos. Els i les alumnes han posat la seua veu a actors i personatges, i han pogut comprovar com sona la seua veu en una projecció cinematogràfica; a més, han aprés com funciona el món del doblatge. És activitat educativa i lúdica en la qual es promou l’ús del valencià.

Els tallers s’han dut a terme del 26 al 29 d’abril a la Casa de la Cultura i hi han participat escolars de la pràctica totalitat de les escoles de Xàtiva.

Hi col·labora:

Edició de calendaris de 2022

L’Ajuntament de Xàtiva, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, i en col·laboració amb altres ajuntaments valencians, ha editat un calendari de taula de cara a l’any 2022.

En total s’han editat mil calendaris, destinats tant per al personal dels diferents serveis de l’Ajuntament com per a la ciutadania. Els calendaris estan disponibles als edificis municipals de l’Ajuntament, de la Casa de Cultura i de la Biblioteca Municipal.

El calendari du per lema «El valencià, sempre al teu costat» i cada mes està dedicat a un àmbit social en el qual s’inclou lèxic vinculat a aquesta activitat: el valencià al comerç, el valencià a la muntanya, el valencià als mitjans de comunicació, el valencià al transport, el valencià a la cuina…

Hi col·labora:

Campanya de Cartes de Nadal 2021-2022

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de l’Ajuntament de Xàtiva ha dut a terme nova edició de la campanya de cartes de Nadal.

La intenció és promoure i facilitar que els infants i les seues famílies escriguen en valencià les cartes tant al Pare Noel com als Reis.

Les cartes s’han repartit a tots els xiquets i xiquetes des d’Infantil fins a sisé de Primària. Més de 3.500 cartes.

Hi col·labora:

Es lliuren els I Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració de la Diputació de València, ha lliurat els I Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva, amb els quals es pretén potenciar, valorar i guardonar l’ús de la llengua pròpia en els establiments comercials de Xàtiva.

L’acte de lliurament de premis, organitzat per l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià, va comptar amb la presència de l’alcalde, Roger Cerdà, i de la regidora de Política Lingüística, Mariola Sanchis, que lliuraren el premis als comerços guanyadors.

El primer premi, dotat amb 550 euros, va recaure en el comerç cafeteria Mel de Romer; el segon premi, de 525 euros, va anar a parar al Centre Veterinari Amics; el tercer premi, de 475 euros, va ser per a la bugaderia La Neta; el quart premi, amb una dotació de 425 euros, es va concedir a la Clínica Veterinària El Passeig; el cinqué premi, de 400 euros, el va recollir El Quiosquet de l’Estació; el sisé premi, dotat amb 375 euros, va anar cap a la botiga d’indumentària tradicional Ambient Faller, i, finalment, el seté premi, de 350 euros, l’arreplegà la sabateria infantil Peus d’Àngel.

Les bases del concurs establien una única modalitat de premi, consistent a valorar l’ús del valencià en la retolació i en el material imprés de l’establiment. Per a la concessió dels premis, s’ha tingut en compte la retolació exterior, interior i de vehicles del comerç, cartes i menús diaris, bosses comercials; factures i albarans, fullets comercials i publicitaris; etiquetatge, adhesius i embolcalls; publicitat en premsa, llibrets de falla o d’associacions, etcètera. El concurs estava obert a la participació de qualsevol comerç, empresa o servei de la ciutat de Xàtiva que desenvolupara la seua activitat a la ciutat, tant persones físiques com jurídiques.

La regidora Mariola Sanchis ha declarat que «la intenció de l’Ajuntament de Xàtiva és repetir novament aquesta iniciativa en els pròxims anys, per la qual cosa animem els actuals i futurs comerciants a utilitzar el valencià en els seus locals, especialment en la retolació i en el material imprés». Per la seua banda, l’alcalde va qualificar la concessió d’aquests premis com a «una iniciativa que pretén valorar i estimular l’ús del valencià en el sector comercial que se suma a tota la sèrie d’ajudes del Pla Reactivem Xàtiva en un moment especialment complicat per al sector».

I Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva

(Període de presentació de sol·licituds i documentació: del 5-8-2021 al 19-8-2021)

L’Ajuntament de Xàtiva ha organitzat, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià de la Regidoria de Política Lingüística, i amb la col·laboració de la Diputació de València, els I Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva per tal de potenciar, valorar i guardonar l’ús de la llengua pròpia en els establiments comercials de Xàtiva.

Aquest concurs tindrà una dotació pressupostària de 4.000 euros i s’atorgaran un total de 10 premis que oscil·laran entre els 550 euros per al guanyador i els 275 euros per al 10é classificat.

S’establirà una única modalitat de premi, referent a la retolació i el material imprés, en la qual es valorarà tant la retolació exterior, interior i dels vehicles d’empresa, com el material imprés en cartes i menús diaris, bosses comercials, factures i albarans, fullets comercials i publicitaris, etiquetatge i adhesius o publicitat en premsa, llibrets de falla o associacions entre d’altres.

A aquest concurs es podrà presentar qualsevol comerç, empresa i servei de la ciutat que desenvolupe la seua activitat a Xàtiva, tant persones físiques com jurídiques, i sols es podrà presentar una sol·licitud per a cada establiment.

El termini de presentació de sol·licituds serà de 10 dies hàbils a partir de l’endemà de la publicació de l’extracte d’aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de la Província de València (del 5-8-2021 al 19-8-2021).

Cal tenir en compte que la sol·licitud i la presentació de la documentació necessària s’haurà de fer exclusivament per via telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament.

Entre la documentació a presentar destaquen un dossier explicatiu amb els mèrits al·legats que incloga fotos i dades dels aspectes que es pretén que es valoren, fotocòpia del NIF de l’establiment o del DNI en cas d’autònoms, i certificat d’entitat financera o de banca electrònica del número de compte en què es vol que s’ingresse el premi.

En l’enllaç següent podeu descarregar-vos les bases dels I Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local de Xàtiva:

Cliqueu ací per a descarregar-vos les bases

Unes rebaixes en valencià

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià ha dut a terme, abans del període de rebaixes, una iniciativa per a promoure el valencià en el comerç local de Xàtiva. La iniciativa ha consistit en el repartiment de cartells de rebaixes i de descomptes, així com també d’etiquetes amb el text «abans» i «ara» en les quals es pot marcar el preu anterior (abans) i el preu rebaixat (ara). La campanya té com a finalitat afavorir la visibilitat i la presència del valencià en les relacions comercials. Aquesta iniciativa ha comptat amb la col·laboració de les associacions de comerciants Adexa i Xàcex, que han sigut les encarregades de repartir el material entre els comerços que tenen associats i també de repartir-lo a aquells comerços no associats que s’acosten a les seues seus a arreplegar el material.

M'adorm si em cantes

L’Oficina de Promoció i Ús del Valencià ha dut a terme una iniciativa destinada a les famílies amb xiquetes i xiquets menors de dos anys que estiguen matriculats en algun dels centres educatius de la ciutat. La campanya consisteix en el repartiment de Bressolant, un llibre CD que arreplega onze cançons de bressol tradicionals valencianes interpretades per veus femenines i masculines actuals, com ara Dani Miquel, Mara Aranda, Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra”, Tatiana Prades, Mireia Vives, Eva Dénia, Carraixet…

Campanya de Cartes de Nadal

L’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Xàtiva ha dut a terme una campanya de promoció del valencià entre els xiquets i xiquetes, i les seues famílies.
La intenció és que els infants i les seues famílies escriguen en valencià les cartes tant al Pare Noel com als Reis.
Les cartes s’han repartit a tots els xiquets i xiquetes des d’Infantil fins a sisé de Primària. Més de 3.000 cartes.

Descarrega't la carta

1.

L’OFICINA

2.

XÀTIVA

3.

JQCV

4.

DICCIONARIS

6.

SUBVENCIONS

7.

LLEGIR

8.

TEATRE

9.

MÉS INFORMACIÓ